Nyt uddannelsesmiljø med kunst og design i særklasse

På Erhvervsakademi Aarhus har vi udvidet med nyt uddannelseshus, hvor arkitektur, materialer og interiør er i særklasse. Kvalitetsdesign og eksklusive læringsfaciliteter har en positiv effekt på de studerende, viser det sig.

Det kan godt være, at der står slidte Ikea-møbler eller genbrugsfund hjemme på kollegieværelset, men når de studerende på Erhvervsakademi Aarhus møder op til undervisning, er det i eksklusive omgivelser. Fra lofterne lyser koksgrå Caravaggio-lamper og i fællesarealerne står Verner Panton-sofa og Gubi-barstole side om side med Hay-stole. I undervisningslokalerne sidder de studerende på Caspisco-kontorstole fra Håg.

”Man kan ikke undgå at blive inspireret. Det er et privilegie at have sin daglige gang i så lækre omgivelser,” siger en studerende.

Moderne læringsmiljø

Det 6.400 kvm. store ’guldhus’ er indrettet af arkitekter fra firmaet Formsprog med hovedsæde i Viborg.

”Vi er stolte over at være en del af processen i så gennemført et byggeri,” skriver Formsprog på deres hjemmeside.

Ikke kun møblementet, men også udstyrssiden er i top. Eksempelvis skriver og tegner underviserne direkte på væggene, der er belagt med whiteboard-magnetisk maling. I lofterne er der indbygget højtalere, så underviserne kan inddrage lyd i undervisningen i god, ensartet kvalitet.

Husets indretning og møblement skaber rum for både undervisning, fordybelse og møder. Den store variation af møbeltyper gør, at alle kan finde deres yndlingsplads.

”Bygningen er indrettet, så den passer til gruppearbejde, der er en udbredt undervisningsform her på stedet. Indretningen styrker forbindelsen mellem det akademiske og erhvervsmæssige miljø,” forklarer projektleder Kirstine Lystager og tilføjer, ”Bygningens arkitektur skal være med til at motivere de studerende til at involvere sig i omverdenen. Derfor er undervisningslokaler og konferencelokaler placeret side om side med rekreative arealer, gennemsigtige grupperum, kantine og underviserkontorer. Det er med til at give de studerende en følelse af sammenhæng.”

Studerende tager skoene af

Ifølge rektor Christian Mathiasen har de nye omgivelser en positiv indvirkning på de studerende. De tager ikke alene skoene af, inden slænger sig i loungesofaerne. De passer også godt på møblerne og efterlader hverken madrester, tyggegummi-klatter eller lader beskidt service stå og flyde.

”De studerende tager virkelig ejerskab til møblerne og huset. Det er glædeligt at se, at de sætter pris på vores nye, lækre omgivelser,” siger han.

Ikke dyrere

Selvom man skulle tro, at det er en bekostelig affære at indrette et helt uddannelseshus med kvalitetsdesign, så er det ifølge erhvervsakademiets økonomi- og ressourcechef Niels Erik Holmstrøm ikke dyrere, end hvis man eksempelvis havde købt Ikea-møbler. I alt otte mio. kr. har møblement og interiør kostet. Husets byggesum er på ca. 100 mio. kr.

”Det er på kvalitetsmøbler avancen er størst. Ved at gå i udbud med en ordre af denne størrelse, får vi meget skarpe priser. Sammenholdt med den længere levetid, som sådanne møbler erfaringsmæssigt har, er det ikke dyrere for os at vælge kvalitetsmøbler,” siger han.

Foliegrafik og vægmalerier fra hele verden

Bygningen er udsmykket med foliegrafik og vægmalerier udført af kunstneren Papfar. Den 47-årige kunstner Søren Behncke med tilnavnet Papfar og Posemanden, er kendt for sine skæve værker, lavet af kasseret emballage og fundne genbrugsmaterialer på gader og pladser i fx New York, Berlin og København. Det er første gang, han udsmykker en videregående uddannelsesinstitution.

”Jeg har før sagt nej tak til at udsmykke en institution, men dette projekt var for tillokkende,” siger Søren Behncke. De forskellige by- og gademotiver fra hele verden fortæller hver deres historie. På 2. sal ses Aabenraa Landevej, hvor kunstneren har trådt sine barnesko. På 1. sal ses en gade i New York-bydelen Brooklyn, hvor kunstneren boede i 2013. Langs kantinevæggen i kælderetagen pryder et stort motiv af Long Beach i Los Angeles.

”Jeg har taget Google Maps i brug og stykket motiverne sammen, så de passer ind i sammenhængen. Det kan være, at man tænker, hvor er vi, og hvem mon der bor derinde, når man ser motiverne,” siger Søren Behncke.

Corporate branding, der kan ses

Et miks af moderne og gamle danske designklassikere udgør møblementet i det nye uddannelseshus. I kantinen sidder man på Pato-stole fra Fredericia Furniture og hænger sin jakke på bøjler fra Hay. I entreen står en Verner Panton-sofa og Artemides sorte Tolomeo Mega Terra-lamper. På første sal indbyder høje Apoluna-box-sofa’er til intimsnak og koncentration.

”Der er brugt meget tid på at tænke vores værdier ind i indretningen. Det har været vigtigt for os dels at matche erhvervslivet, dels at sikre, at det er en oplevelse at komme her,” forklarer projektleder Kirstine Lystager fra Erhvervsakademi Aarhus.

Moderne, internationalt, kvalitet, inspirerende, modig og dynamisk. Sådan lyder nogle af de værdier, der kendetegner Erhvervsakademi Aarhus og som man har forsøgt at visualisere i det nye hus.

Første nulenergihus

Bygningen er en af Aarhus’ første, store nulenergihus. Det er bygget i fire niveauer efter 2020-energikrav. Taget er dækket af 900 kvadratmeter solceller og gør huset selvforsynende med vedvarende energi. Ifølge rektor Christian Mathiasen er det helt i tråd med erhvervsakademiets ønske om at tage hensyn til miljøet.

”Med sin anderledes arkitektur og farve i forhold til resten af Erhvervsakademi Aarhus, er bygningen et markant, miljøvenligt blikfang i krydset mellem Ringvej Syd og Sønderhøj i Viby, og markerer samtidig vores store vækst de seneste fem år,” siger han.

I facaden kombineres vinduer og lukkede facadeelementer, som ifølge SAHL Arkitekter er optimalt i forhold til sol-, lyd-og vindforhold. Samtidig sikrer facadekonceptet et pittoresk kig til Aarhus, oplandet og bugten. Bygningen er beklædt med messing og beskyttet mod overophedning gennem en mekanisk, sensorkontrolleret solafskærmning. Lys og udluftning er også styret via en computer. De 6.400 nye kvadratmeter har plads til 600 studerende og medarbejdere. Huset er hovedsæde for erhvervsakademiets efteruddannelses- og kursusaktiviteter samt uddannelser inden for digital kommunikation og multimediedesign.