29 studerende dystede om kløgtig brug af åbne data

29 studerende fra Erhvervsakademi Aarhus dystede over to døgn om, hvordan åbne data kan bruges til at skabe produkter til gavn for virksomheder og borgere.

Foredrag om udviklingen af det trådløse netværk, peptalks om trusler, trends og tendenser inden for it-sikkerhed, Open Data Innovation Camp og kryptologikursus for programmører. Sådan lød nogle af de i alt 44 aktiviteter, der optrådte i programmet på innovations- og teknologikonferencen IT Days på Erhvervsakademi Aarhus fra den 18. til den 20. marts 2014. 

 

Efterspurgte it-studerende 

Mere end 400 studerende fra syv forskellige videregående uddannelser, mere end ti it-virksomheder samt adskillige professorer og undervisere deltog på konferencen, som i år var større end nogensinde. Det fortæller lektor Morten Mathiasen fra datamatikeruddannelsen.


”Vi har i år oplevet en særlig stor interesse fra virksomheder, der gerne vil holde foredrag og deltage i konferencen. Manglen på it-kandidater gør, at virksomhederne ser en mulighed for at gøre sig ’lækre’ over for studerende og kommende medarbejdere.”

 

Konkurrence om åbne data

Som en del af IT Days arbejdede 29 studerende over to døgn intensivt på at finde løsninger på et af tidens store spørgsmål, nemlig hvordan åbne data kan bruges til at skabe produkter, som kan skabe værdi for virksomheder og borgere. Torsdag kl. 13 blev seks forslag præsenteret og det bedste kåret af en fire mand stor dommerkomite bestående af fagfolk som bl.a. it- og kommunikationschef Bo Fristed fra Aarhus Kommune og Kim Escherich, der er Executive Innovation Architect hos IBM.

”I IBM synes vi, det er spændende at følge med i, hvad de studerende tænker omkring Open Data. Det er en nød, der skal knækkes – også på globalt plan. Vi har mange store kunder, der spørger os, hvordan de kan bruge de mange åbne data til at skabe nye produkter, og derfor vil vi gerne deltage på en dag som denne for at blive inspireret,” siger Kim Escherich og tilføjer, at det skam også var tilfældet. 
”Niveauet blandt de dystende grupper har været højt, og vi er blevet præsenteret for mange gode og innovative forslag.” 

 

Miljøbevidst vindergruppe

Vindergruppen havde udviklet app’en Green Champ. Ved at kombinere data fra fx el- og vandværk, bliver borgeren klar over, hvor meget strøm, vand og varme, vedkommende bruger, og gør det muligt at konkurrere med fx naboen eller kæresten om at bruge mindst muligt. 

”Gruppen tager med deres app udgangspunkt i en væsentlig problemstilling og understøtter kulturen omkring bæredygtighed. App’en engagerer folk til at spare på energien,” siger udviklings- og innovationschef Hanne Troels Jensen fra Erhvervsakademi Aarhus.

It-teknologstuderende Christia Andrew Edward og hans fire medstuderende modtog en iPad mini for deres anstrengelser.
”Jeg har lært utrolig meget, men det har også været krævende, fordi vi kun havde to døgn til at udvikle ideen,” siger han. 

 

Undgå kø

På andenpladsen kom en gruppe, der havde fundet på et website, som kombinerer data om fx kriminalitet, så en tilflytter på et kort kan få visualiseret forskellige kendetegn for det pågældende område. På tredjepladsen kom en gruppe, der havde udviklet et website, der kan vise køer til fx museer, forlystelsesparker eller posthuse, og dermed undgå at spilde tid med at stå i kø.