Danmarks nye miljøteknologer klar til karriere

I denne uge dimitterede de første miljøteknologer i Europa fra Erhvervsakademi Aarhus.

24-årige Claus Thornemann Hansen er nyuddannet miljøteknolog – oven i købet den første af sin slags i Europa. Sammen med otte medstuderende dimitterede han mandag d. 23. juni 2014 fra Erhvervsakademi Aarhus.  

”Jeg har altid interesseret mig for miljøet og hvordan man forbedrer det. Før læste jeg nanoscience på universitetet, men det blev for teoretisk til mit temperament. Denne uddannelse har en praksisnær tilgang til miljøfaget, som er lige mig,” siger Claus, der fik topkarakter for sin afsluttende opgave om reduktion af tiloversblevne, miljøfarlige brønde i Silkeborg Kommune.  

Praktik i nogle af landets største virksomheder

Netop samarbejdet med erhvervslivet er den nye, toårige videregående uddannelses helt store force. Derfor er alle studerende i obligatorisk praktik i et halvt år. Praktikforløbet er med til at klæde dem på til at træde direkte ud på arbejdsmarkedet. De unge har været i praktik i bl.a. rådgivningsvirksomhederne NIRAS og COWI, miljøafdelinger i Gribskov, Silkeborg og Horsens Kommune, Arla Foods miljøafdeling, Danish Crown, miljøsektionen på Grundfos og jordvarmeboringsvirksomheden GeoDrilling.

Praktik åbner jobmulighed

Den store interesse for at lukke de nye miljøfolk ind i folden lover godt for de unges jobmuligheder, mener uddannelseschef Dorte Ydemann Pedersen fra Erhvervsakademi Aarhus.

”Det er vores indtryk, at virksomhederne står klar med åbne arme for at tage i mod de nye miljøarbejdere. De bliver bindeleddet mellem ledelsens beslutninger om miljøtiltag og den praktiske gennemførelse af det. Uddannelsen er efterspurgt af industrien, der har brug for specialiseret arbejdskraft som følge af stigende krav til bæredygtig produktion og et stadig mere kompliceret miljøområde rent lovgivningsmæssigt,” siger hun. 

Gøre forskel

På uddannelsen får de studerende indsigt i lovgivningen på miljøområdet og i, hvordan de kan hjælpe virksomheder til at få en grønnere profil. Blandt andet lærer de studerende at arbejde med bæredygtig udnyttelse af ressourcerne og miljøteknologi inden for vand, jord og industri.
24-årige Mads Justesen er en af dem, der allerede har fået job hos rådgivningsvirksomheden Niras, hvor han også var i praktik.

”Det bliver spændende at komme ud i felten og få fingrene i jorden og bruge alt det, jeg har lært under min uddannelse og praktiktid,” siger Mads, der er tidligere student fra Egå Gymnasium, og tilføjer.

”Det er fedt, at man allerede efter to år kan komme ud som uddannet og tjene penge og forhåbentlig gøre en forskel. ”

Fakta om miljøteknologuddannelsen

Uddannelsen er en kort videregående uddannelse. Uddannelsen tæller både studerende, der kommer direkte fra gymnasiet og med erfaring fra erhvervslivet. De nye miljøteknologer ender med en efterspurgt kombination af solid teoretisk viden og praktisk ballast, og med en mere praktisk tilgang til faget, end fx miljøingeniører og biologer har.

Uddannelsen er den første af sin slags i Europa og er opstået på opfordring fra og i samarbejde med erhvervslivet. De nye miljøteknologer vil kunne finde arbejde inden produktion, forsyning, udvikling, rådgivning, forvaltning, kontrol eller formidling i fx for fødevare-, medicinalvare- og plastindustrien. Uddannelsen startede på Erhvervsakademi Aarhus i sommeren 2012 og findes nu også på Cphbusiness i Hillerød. Der er ansøgningsfrist for nye studerende den 5. juli 2014. Læs mere på www.eaaa.dk/miljø.