VI MENER: Tid til at tage det næste skridt og flytte sig mentalt og fysisk

Årets ubetinget bedste måneder står for døren og forude venter en forhåbentlig lang og lun sommer.

For nogle er sommeren den travleste tid på året, og for andre står den på temposkift og en velfortjent ferie. Uanset, om du skal feriere eller arbejde, er sommerens begyndelse en kærkommen lejlighed til at skifte gear og oplade batterierne.

Når vi til august møder ind til et nyt undervisningsår, er det ikke på Sønderhøj 8, men på Ringvej Syd 104. Årsagen er, at Erhvervsakademi Aarhus vokser med mange nye uddannelser, studerende og undervisere. Derfor udvider vi med 7.000 nye kvadratmeter. Det nyopførte, messingfarvede atriumhus ved siden af Sydbyens indkøbscenter Mega Syd bliver Erhvervsakademi Aarhus nye hovedsæde for efteruddannelses- og kursusaktiviteter samt uddannelser inden for digital kommunikation og multimediedesign.

Vi glæder os til at flytte. For med det nye, topmoderne hus kommer vi til at kunne tilbyde vores kunder, kursister og studerende de bedst tænkelige rammer for deres uddannelse. Undervisningslokalerne er opført i gode materialer, hvor lyd- og lysforhold er i orden, og hvor farver og indretning er gennemtænkt.

For os har flytningen givet anledning til at tænke over, hvad det betyder, når vi flytter os – mentalt og fysisk. Hvad giver det af nye muligheder for en virksomhed at skifte de fysiske rammer ud? Hvad vil man lade blive, og hvad vil man bevidst tage med sig? 

Vores mission - at udvikle ledere til at skabe mening - som hænger på væggen i glas og ramme, skal helt sikkert med op på bakken. Det samme gælder naturligvis vores engagerede undervisere, der hver dag er med til at virkeliggøre missionen.

Lade op kan man passende gøre med en god bog. Så her får du to bud på noget ledelseslitteratur, som du skal tage med under parasollen.

Bæredygtighed er gået fra ’nice’ til ’need to have’. En sund forretning er mere end ensidig fokus bundlinje og profit. Fremover skal vi bruge vores ressourcer mere intelligent og opnå vækst på en bæredygtig måde. Opfordringen kommer fra professor Steen Hildebrandt, der i sin bog 'Vækst og bæredygtighed' argumenterer for, at vi revitaliserer vækstbegrebet ’en sund forretning’. Hvis vi skal opnå noget, er det vigtigt, at det også er bæredygtigt. Derfor må vi udskifte nogle af vores gamle ledelsesmodeller og værktøjer, som fokuserer ensidigt på vækst, og erstatte dem med nye.

Selvledelse er ikke lig med selvkørende. Og at lede selvledende medarbejdere kræver en helt særlig, aktiv form for strategisk forankret ledelse. Det er to pointer, som har gjort indtryk på mig, da jeg læste bogen 'Strategisk selvledelse - ledelse mellem frihed og forretning' af de to forskere fra CBS Anders Raastrup Kristensen og Michael Pedersen. Bogen er god, fordi vi i mange år har beskæftiget os med selvledelse. Den er også superaktuel, fordi vi har et arbejdsmarked, der bliver stadig mere grænseløst med stadig flere medarbejdere, der kan arbejde, når de vil, og hvor de vil. De to forfattere giver inspiration til, hvordan ledere bør lede selvledende medarbejdere og sætter begrebet selvledelse ind i en mere forretningsmæssig sammenhæng.

Vi glæder os til at se dig til et nyt og spændende undervisningsår i helt nye, bæredygtige rammer. 

Rigtig god sommer. 

Af uddannelseschef Jørgen Beck.